Podzim v Invalidovně se ponese v duchu komunitních aktivit, umění a festivalů

Až do konce října bude možné zažít atmosféru barokní Invalidovny v rámci komentovaných prohlídek, ale i na různých kulturních akcích. Veřejnosti se poprvé otevřou ateliéry rezidentů západního křídla budovy a v rámci sousedských slavností Zažít město jinak proběhne v zahradách výměna oblečení i vernisáž umělců z drážďanské Akademie výtvarných umění. Přichystány jsou premiéry divadelních her, hudební vystoupení, projekce v rámci Signal Festivalu i konference.

Podzim v karlínské Invalidovně, která se letos poprvé otevřela veřejnosti, bude nabitý akcemi. Až do konce října na návštěvníky čekají víkendové komentované prohlídky barokní budovy, které představují její nejzajímavější prostory, historii i plány do budoucna. V rámci akce Nuit des Invalides, která se uskuteční 13. 9., se poprvé otevřou také ateliéry rezidentů západního křídla budovy, které má od května letošního roku vypůjčeno od Národního památkového ústavu spolek Iniciativa pro Invalidovnu.

Invalidovna se poprvé zapojí taktéž do tradičních sousedských slavností Zažít město jinak, program proběhne v sobotu 21. 9. od 14:00. Připravena je výměna oblečení (swap)vernisáž výstavy studentů drážďanské Akademie výtvarných umění (HfbK Dresden), která představí rozmanitost prací čtrnácti studentů malířského ateliéru vedeného Christianem Macketanzem. V průběhu odpoledne si návštěvníci budou moci uspořádat piknik v zahradách nebo se zapojit do workshopu kresby s drážďanskými umělci.

Poslední víkend v září proběhnou dva zajímavé festivaly – 28. 9. RefuFEST, který poskytne příležitost poznat blíže jiné kultury a 29. 9. nultý ročník Zero waste festivalu věnovaný udržitelnému životnímu stylu a bezodpadové domácnosti.

 

Invalidovna bude žít také v říjnu

 

Od 10. do 13. října na Invalidovnu zavítá oblíbený Signal Festival, v rámci kterého se divákům otevře nádvoří Invalidovny s velkolepou projekcí propojující prvky z historie Invalidovny s fiktivním příběhem. Projekci pro festival vytvořila iniciativa Big Light spolu s umělci jako je Federico Díaz, Dmitrij Nikitin nebo umělecká skupina Rafani.

Pro zájemce o problematiku prázdných domů, jejich využití a záchranu přichystala platforma Prázdné domy konferenci „Prázdné domy jako příležitost“. Akce se uskuteční 18. 10. v prostorách bývalé kaple v Invalidovně.

 

Více informací a kompletní program akcí naleznete na www.invalidovna-praha.cz.

 

 

Na vaše dotazy odpovídá:

 

MgA. Petra Widžová, koordinátorka projektu / PR

widzova.petra@npu.cz, 725 896 868

 

Lída Vacková, Iniciativa pro Invalidovnu

lida@altart.cz, 774 108 366

Fotografie ke stažení